The entrepreneurial spirit of university students from the city of Los Mochis, Sinaloa
DOI:
https://doi.org/10.35197/rx.18.02.2022.08.gpKeywords:
university students, entrepreneurial spirit, enterpreneurAbstract
Entrepreneurship provides society with new products and services, growth, renewal of existing industries, and the creation of new and better jobs. To this end, the aim was to determine whether students from universities in Los Mochis have an entrepreneurial spirit. The research has a quantitative methodological design with a descriptive scope, with a non-experimental design. The sample consisted of 250 students randomly selected from 4 universities in Los Mochis, Sinaloa. The results indicate that university entrepreneurs do not always have the skills and knowledge necessary to carry out an adequate analysis, which makes it difficult to obtain relevant information and plan their activities and resources. To do this, it is necessary for universities to enable and encourage innovative and entrepreneurial attitudes, along with prioritizing solutions that entrepreneurs can apply.
Downloads
References
Alemany, L., Alvarez, C., Planellas, M., y Urbano D., (2011), Libro blanco de la iniciativa emprendedora en España. ESADE, Entrepreneurship Institute (Barcelona).
Corredor, D. Y. (2007). Hacia un modelo de emprendimiento universitario. Apuntes del CENES, 27 (43), 275-292
Cronbach, L. J. (1960). (2nd ed.). Harper.
Datamexico. (2020). Obtenido de https://datamexico.org/es/profile/geo/ahome
Drucker, P. (1998). Su visión sobre La Administración, la Organización Basada en la Información, la Economía y la Sociedad. Bogotá: Editora Norma.
García-García, V. D. (2015). Emprendimiento Empresarial Juvenil: una evaluación con jóvenes estudiantes. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud, 1221-1236.
Galindo, R., y Echeverría, M. V., (2011), Diagnóstico de la Cultura Emprendedora en la Escuela de Ingeniería de Antioquía, Revista EIA, No. 15, p. 85-94.
Formichella, M. (2004). El concepto de emprendiemiento y su relación con la educación, el empleo y el desarrollo local. Buenos Aires: INTA. Rivadavia.
Hernández Sampieri, R., Fernández Collado, C., & Baptista Lucio, M. d. (2014). Metodología de la Investigación 6 ta. edición. CDMX: Mc Graw Hill.
INEGI (2014). Panorámica de la población joven en México desde la perspectiva de su condición de actividad. Aguascalientes: Instituto Nacional de Estadística y Geografía
Kantis, H. (2010). Aportes para el diseño de políticas integrales de desarrollo emprendedor en América Latina. Desarrollo Emprendedor: América Latina y la experiencia internacional. Washington: Banco Interamericano de Desarrollo.
Moreno Zahira; Parra, Margel; Villasmil, Milagros; Hernandez, Beatriz & Duran, Sonia (2017), Importancia del Pensamiento Estratégico y Acciones Estratégicas para impulsar el emprendimiento social en las universidades venezolanas. Revista Espacios, Vol. 38 (45)
Majmud, P 2013. La capacidad Emprendedora [consulta 2 Nov 2016]. Disponible en:
http://www.redemprendimientoinacap.cl/columna-docente/2013/10/la-capacidad-emprendedora/
Ocde (2014). Panorama del empleo Ocde. Recuperado el 30 de marzo de 2015, de: http://www.oecd.org/centrodemexico/ estadisticas/
Pastor Vico, D. (2019, 1 agosto). ¿Qué es ser universitario? Gaceta. https://gaceta.facmed.unam.mx/index.php/2019/08/01/que-es-ser-universitario
Schumpeter, J.A., (1997), Teoría del desenvolvimiento económico. Fondo de Cultura Económica (México).
Stuart, T. E., & Ding, W. W. (2006). When do scientists become entrepreneurs? The social structural antecedents of commercial activity in the academic life sciences. American Journal of Sociology, 112(1), 97-144.
Timmons, J., Zacharakis, A. & Spinelli S. (2004). Business Plans That Work. New York: Mc Graw Hill.
Willian Materano (2007). Desarrollo de la cultura del emprendimiento empresarial en la carrera de ingeniería agrícola. Julio de 2007. Obtenido de http://virtual.urbe.edu/tesispub/0078105/intro.pdf
Westlund, H. (2010). Multidimensional entrepreneurship: Theoretical considerations and Swedish empirics. 50th Congress of the European Regional Science Association: “Sustainable Regional Growth and Development in the Creative Knowledge Economy”, (pp. 19-23). Jönköping, Sweden
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Gustavo Fabián Pérez Álvarez, Iván Noel Álvarez Sánchez , Miriam Aracely Pérez Barraza
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Usted es libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- Adaptar — remezclar, transformar y construir a partir del material
- La licenciante no puede revocar estas libertades en tanto usted siga los términos de la licencia
Bajo los siguientes términos:
- Atribución — Usted debe dar crédito de manera adecuada , brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios . Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.
- NoComercial — Usted no puede hacer uso del material con propósitos comerciales .
- No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales ni medidas tecnológicas que restrinjan legalmente a otras a hacer cualquier uso permitido por la licencia.