The cooperative principles and community practices of the members of the Ñu-Xahoi coffee growers' cooperative

Authors

  • Jenny Betsabe Martinion Dircio Universidad Autónoma Chapingo
  • Miguel Ángel Sámano Rentería Universidad Autónoma Chapingo

DOI:

https://doi.org/10.35197/rx.19.02.2023.05.jm

Keywords:

cooperative principles, communitary practices, solidary economy

Abstract

The objective of this investigation is to identify the cooperative principles, established in the General Law of Cooperative Societies of Mexico, that the members of the Ñu-Xahoi cooperative implement in their organizational processes; as well as deepen their community practices, linked to the social and solidarity economy, specifically, the social organization, community assemblies are resumed; as well as the tasks, in order to know the contribution they have had to the strengthening of the same cooperative. The importance of the work lies in making visible the cooperative experience of coffee producers from the Sierra Otomí-Tepehua of Hidalgo, whose members operate in a scenario of very restrictive socioeconomic and environmental conditions, where poverty and social backwardness predominate. The study method used for the research is ethnographic, which implies in-depth field work, based on participant observation, semi-structured interviews and directed interviews; as well as complementary instruments: photographs and maps. Among the first findings, it is found that the Ñu-Xahoi cooperative implements some cooperative principles established by law, such as freedom of association and voluntary withdrawal of members, democratic administration, promotion of ecological culture, etc. At the same time, it takes up elements of their community life, expressed in democratic, supportive and self-management practices that contribute to the strengthening of the organization itself, which means that the Ñu-Xahoi cooperative is part of a social and solidarity economy experience.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Cámara de Diputados del H. Congreso de la Unión. (19 de enero de 2018). Ley General de Sociedades Cooperativas. Obtenido de http://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/pdf/143_190118.pdf

Carrillo, S. M. (2021). Procesos de asociación cafetalera y estrategias de reproducción campesina en la Sierra Otomí-Tepehua. De la desestructuración del INMECAFÉ a la segunda década del siglo XXI. Ciudad de México: UAM-Xochimilco.

Díaz, G. F. (2018). Comunidad y comunalidad. edicionespatito.org. http://compartencia.edicionespatito.org/comunidad-y-comunalidad-2/,1-16.

Lía, T. P. (2004). Cooperación. En Cattani, La otra economía (págs. 87-95). Porto Alegre, Brazil: Fundación OSDE.

Feliciano. (11 de febrero de 2023). Entrevista dirigida sobre la comunidad de San Clemente, Huehuetla, Edo. de Hidalgo. (J. B. Dircio, Entrevistador)

Giacomo, D., Demaria, F., & Giorgos, K. (2018). Decrecimiento: un vocabulario para una nueva era. Barcelona: Icaria.

Gómez, A. (2011). Quemada: reproducción humana y enfermedades culturales en la sierra otomí-tepehua, hidalgo. Estudios de Antropología Biológica, XV, 273-313.

Guerrero, A. P. (2002). Guía etnográfica. Sistematización de datos sobre la diversidad y la diferencia de las culturas. Quito, Ecuador: Ediciones Abya-Yala.

Martínez, L. J. (2017). Comunalidad...camino que se hace al andar. México, D.F.: Universidad Nacional Autónoma de México, Instituto de investigaciones sociales.

Martínez, M. M. (12 de 12 de 2005). El Método Etnográfico de Investigación. Obtenido de https://www.uis.edu.co/webUIS/es/investigacionExtension/comiteEtica/normatividad/documentos/normatividadInvestigacionenSeresHumanos/13_Investigacionetnografica.pdf

Pérez de Mendiguren, J. C., & Etxezarreta, E. (2015). Sobre el concepto de economía social y solidaria: aproximaciones desde Europa y América Latina. Revista de Economía Mundial, núm. 40, 123-143.

Pueblos América. (20 de febrero de 2023). San Antonio el Grande, (Huehuetla, Hidalgo). Obtenido de https://mexico.pueblosamerica.com/i/san-antonio-el-grande-2/

Razeto. (1999). Los caminos de la solidaridad.

Singer, P. (2004). Economía Solidaria. En A. D. Cattani, La otra economía (págs. 199-212). Porto Alegre, Brazil: Fundación OSDE.

Talavera, R. d. (2018). Usos y costumbres y participación política en México. Ciudad de México: Tribunal Electoral de Poder Judicial de la Federación.

Wanderley, F. (2015). La economía solidaria en la economía plural. Discursos, prácticas y resultados en Bolivia. La Paz: HEGOA-CIDES.

Published

2023-07-31

How to Cite

Martinion Dircio, J. B., & Sámano Rentería, M. Ángel. (2023). The cooperative principles and community practices of the members of the Ñu-Xahoi coffee growers’ cooperative. Revista Ra Ximhai , 19(2), 121–145. https://doi.org/10.35197/rx.19.02.2023.05.jm

Issue

Section

Artículos científicos