Design and implementation of a model to achieve sustainable companies, aimed at SMEs of cheeses and milk sweets in the northern highlands region of Jalisco

Authors

  • Lilia García Azpeitia
  • José David Contreras Becerra
  • Clara Alicia Gómez Márquez
  • Jesús Alberto Vicente Torres

DOI:

https://doi.org/10.35197/rx.14.03.2018.05.lg

Keywords:

MSME (Micro, small and medium enterprises), dairy products, confectionery, sustainability, competitiveness

Abstract

The project was structured in four stages, with the general objective of the research being: to develop, manage and implement a model to achieve economically, socially and environmentally sustainable companies, through diagnosis, analysis of the problem, generation of solution programs and implementation, aimed at the MSMEs of cheeses and milk sweets (jamoncillo) in the Altos Norte region. The duration of the project was two years, the first stage had as its objective “Manage and adapt the innovation model to achieve competitive companies with low environmental impact”. Information was collected on the economic and administrative aspects of the dairy MSMEs of the region under study, at the three levels of government. The regulations of federal and state agencies, SSA, STPS, SEMARNAT, SEMADET, SE and SHCP were reviewed. The classification of the companies was considered according to the criteria of the Ministry of Economy. The instruments for the management of the technological innovation model were developed (including the presentation, awareness and initial training) for the companies under study. In the second stage, a comprehensive diagnosis of the companies was carried out, analyzing the problems under a systemic approach, considering all areas and processes. In the third stage, the programs were developed and adapted considering possible technological and infrastructure changes, prioritizing organizational and administrative improvements that did not represent a strong economic investment. Finally, in the fourth stage, the implementation and evaluation of results in two companies was carried out for four months, covering all strategic areas in each type of company and considering the regional and national context for the companies. A systemic model was structured that, when implemented in MSMEs of milk sweets and cheeses, can modify their competitiveness and sustainability.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Centro de Producción más Limpia, Nicaragua. (1994). Manual de buenas prácticas operativas de producción más limpia para la industria láctea. Programa Ambiental Regional para Centroamérica. Sistemas de Gestión para el Medio Ambiente (SIGMA proyecto USAID-CCAD, administrado por ARD). Recuperado de: http://www.mific.gob.ni/Portals/0/Documentos%20MIFIC/Manual%20Buenas%20Practicas%20Ambientales%20en%20Lacteas.pdf

Fuertes, J. (2015). Métodos, técnicas y sistemas de valuación de inventarios. Un enfoque global. Gestión joven, 14(14), 65. http://www.elcriterio.com/revista/contenidos_14/4%20JoseFuertesMetodos-tecnicas_inventario.pdf

Houguen, O. A., Watson K. M., y Ragatz R. A. (2006). “Principios de los procesos químicos” parte 1 balances de materia y energía, Editorial Reverte, Barcelona, España, PP. 205-206. http://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/37093/S1420480_es.pdf?sequence=1&isAllowed=y http://www.digital.ciecas.ipn.mx/docs_innova/pdfs/U1_13_Manual_de_Oslo.pdf

Muñoz, E., Basto, N., y González, L. (2013). Determinación de los indicadores de ecoeficiencia para el uso de los recursos, en la planta de producción de la industria caucana de alimentos a base de Quinua - Funprodesic. Ingenium, 7(17), 59-67.

NOM-001-STPS-2008. (2008). Norma Oficial Mexicana “Referente a condiciones de seguridad en Edificios, locales, instalaciones y áreas en los centros de trabajo. Secretaria del Trabajo y Previsión Social”. Recuperado de: http://asinom.stps.gob.mx:8145/upload/noms/Nom-001.pdf

NOM-002-SCFI-2011. (2011). Norma Oficial Mexicana "Productos pre envasados-contenido neto-tolerancias y métodos de verificación". Recuperada de: http://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5263188&fecha=10/08/2012

NOM-002-SEMARNAT-1996. (2003). Norma Oficial Mexicana que establece los límites máximos permisibles de contaminantes en las descargas de aguas residuales a los sistemas de alcantarillado urbano o municipal. Secretaria de Medio Ambiente y recursos Naturales. Recuperado de: http://biblioteca.semarnat.gob.mx/janium-bin/sumario_autor.pl?Id=20170330123214

NOM-002-STPS-2010. (2010). Norma Oficial Mexicana “Referente a las Condiciones de seguridad-Prevención y protección contra incendios en los centros de trabajo. Secretaría del Trabajo y Previsión Social”. Recuperado de: http://asinom.stps.gob.mx:8145/upload/nom/33.pdf

NOM-155-SCFI-2012. (2012). Norma Oficial Mexicana “Leche-denominaciones, especificaciones fisicoquímicas, información comercial y métodos de prueba". Recuperada de: http://www.dof.gob.mx/normasOficiales/4692/seeco/seeco.htm

NOM-161-SEMARNAT-2011. (2011). Norma Oficial Mexicana “Que establece los criterios para clasificar a los Residuos de Manejo Especial y determinar cuáles están sujetos a Plan de Manejo; el listado de los mismos, el procedimiento para la inclusión o exclusión a dicho listado; así como los elementos y procedimientos para la formulación de los planes de manejo”. Recuperado de: http://biblioteca.semarnat.gob.mx/janium-bin/sumario_autor.pl?Id=20170330130236

NOM-183-SCFI-2012. (2012). Norma Oficial Mexicana referente a “Producto lácteo y producto lácteo combinado. Denominaciones, especificaciones fisicoquímicas, información comercial y métodos de prueba”. Recuperado de: http://dof.gob.mx/nota_detalle_popup.php?codigo=5254843

NOM-185-SSA1-2002. (2002). Norma Oficial Mexicana para “Productos y servicios. Mantequilla, cremas, producto lácteo condensado azucarado, productos lácteos fermentados y acidificados, dulces a base de leche. Especificaciones sanitarias”. Recuperada de: http://www.salud.gob.mx/unidades/cdi/nom/185ssa12.html

NOM-251-SSA1-2009. (2009). Norma Oficial Mexicana referente a “Prácticas de higiene para el proceso de alimentos, bebidas o suplementos alimenticios”. Recuperada de: http://dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5133449&fecha=01/03/2010

OCDE-EUROSTAT. (2005). Manual de Oslo. Oficina estadística de las comunidades europeas y la Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos. Grupo Trasga. 3ª Edición. España.

ONUDI. (2011). Iniciativa de industria verde para el desarrollo industrial sostenible. Organización de las Naciones Unidas para el Desarrollo Industrial.

Ortega, R. R. (2016). Cadenas sustentables de valor y certificaciones. ¿Nuevos mercados en búsqueda de nuevos consumidores? 21° Encuentro Nacional sobre Desarrollo Regional en México. Mérida, Yucatán del 15 al 18 de noviembre de 2016. AMECIDER – ITM.

Pro México. (2013). Pro México Inversión y Comercio. Secretaría de Economía del gobierno de México. Recuperado de: http://www.promexico.gob.mx/Mexico_es_Oportunidad_2013_es

Restrepo, M. G. (2006). Producción más limpia en la industria alimentaria. Producción + Limpia - Enero - Junio 2006 - Vol. 1 No. 1. Corporación Universitaria Lasallista Área Metropolitana del Valle de Aburra. ISSN: 1909-0455. http://repository.lasallista.edu.co/dspace/handle/10567/217

Romero, B. E., y Díaz, C. J. (2010). El uso del diagrama causa-efecto en el análisis de casos. Revista Latinoamericana de Estudios Educativos (México), vol. XL, núm. 3-4, 2010, pp.127-142. Centro de Estudios Educativos, A.C. Distrito Federal, México

Rovira, S., y Hiriart, C. (2014). Innovación sustentable: espacios para mejorar la competitividad de las pymes argentinas. CEPAL, Unión Industrial Argentina y Cooperación Alemana Deutsche Zusammenarbett.

Torres, P., Pérez, A., Marmolejo, L. F., Ordóñez, J. A. y García, R. E. (2013) Una mirada a la agroindustria de extracción de almidón de yuca, desde la estandarización de procesos. Revista EIA, [S.l.], v. 7, n. 14, p. 23-38, nov. ISSN 2463-0950. Disponible en: <https://revistas.eia.edu.co/revistas/index.php/reveia/article/view/416/409>. Fecha de acceso: 25 sep. 2018 doi:https://doi.org/10.24050/reia.v7i14.416.

Van Hoff, Bart, Honroy, Nestor y Saer, A. (2008). Producción más limpia. Paradigma de gestión ambiental. Editorial Alfaomega grupo S.A. de C.V México.

White, H. y Sabarwal, S. (2014). Diseño y métodos cuasiexperimentales, Síntesis metodológicas: evaluación de impacto nº 8, Centro de Investigaciones de UNICEF, Florencia.

Published

2018-12-31

How to Cite

García Azpeitia, L., Contreras Becerra, J. D., Gómez Márquez, C. A., & Vicente Torres, J. A. (2018). Design and implementation of a model to achieve sustainable companies, aimed at SMEs of cheeses and milk sweets in the northern highlands region of Jalisco. Revista Ra Ximhai , 14(3 Especial), 63–79. https://doi.org/10.35197/rx.14.03.2018.05.lg

Issue

Section

Artículos científicos