The importance of including cultural and social perspectives in rural development processes, as premises for revaluing traditional knowledge
DOI:
https://doi.org/10.35197/rx.03.02.2007.06.lnKeywords:
traditional knowledge, habitus, agro-ecologyAbstract
This article is the result of a first approach to the study of the concepts of habitus and cultural capital from the vast work of the sociologist of culture Pierre Bourdieu. We consider that a contribution to these concepts from a social and cultural perspective implies what is understood by traditional knowledge, to the point of questioning the ways in which it is disappearing or changing in the face of the rapidity of scientific and technological advances in agriculture. These changes have strong repercussions on the ways of conceiving the production and reproduction of the daily life of the subjects who carry traditional knowledge and current or modern knowledge. For this reason, we are in favor of revaluing traditional knowledge since it has to do with the national cultural heritage. Finally, we mention that production based on an agroecological approach brings together a set of traditional production practices supported by the rational use of natural resources, which allow a new production alternative based on respect, care and preservation between nature and man.
Downloads
References
Altieri, M. A. et al. 2000. AGROECOLOGÍA. Teoría y práctica para una agricultura sustentable. 1ª Edición. PNUMA. México. 257pp.
Boguslaw, G. 1972. Basics concepts of Rural Sociology. En: Sevilla., G. y et al. 1993. Ecología, campesinado e historia. No. 22, Ediciones la piqueta. Madrid, España. p.p 23-130.
Bourdieu, P. 1984. Sociología y Cultura. Consejo Nacional para la cultura y las Artes. Editorial Grijalbo. Pág. 317.
−−−− 1997. Capital cultural, escuela y espacio social. Editorial Siglo XXI. Pág.206 Bourdieu, P. y Jean, C. P. 1998. La reproducción. Elementos para una teoría del
sistema de enseñanza. Editorial Fontamara, S.A. Pág.285.
Comboni, S. S. 2006.Conferencia sobre Pierre Bourdieu. Impartido dentro del seminario de Teoría Social, del Doctorado en Ciencias Agrarias, coordinado por el Dr. José Félix Hoyo Arana. Departamento de Sociología Rural, Universidad Autónoma Chapingo. México.
De la Rosa, R. 2001. La revolución ecológica. Icaria Editorial. Barcelona, España. 247p De Pina, R. V. 2005. Conocimiento tradicional y propiedad intelectual. Tesis
profesional. Escuela de Ciencias Sociales. Departamento de Derecho. Universidad de las Americas. Puebla, México.
Esteva, F. C. 1984. Estado, etnicidad y biculturalismo. Homo sociologicus. Ediciones península. 1ª edición. Barcelona.
García, C. N. 1989. Culturas híbridas: estrategias para entrar y salir de la modernidad. Editorial Grijalbo. México. 391pp.
Gaudiani, C. L. 1999. La sabiduría como capital en las comunidades prósperas. En: Hesselbein., F. y et at. La comunidad del futuro. Fundación Drucker. Ediciones Granica, S. A. Barcelona. pp: 85-97.
Giddens, A. 1995. La constitución de la sociedad: bases para la teoría de la estructuración. Editorial Amorrortu. Buenos Aires, Argentina.
Hernández, X. E. 1985. Agricultura tradicional y desarrollo. En: Xolocotzia. Tomo I. Revista de Geografía Agrícola de la Universidad Autónoma Chapingo. Primera edición.
Heller, A. 1987. Sociología de la vida cotidiana. Ediciones Península. Segunda edición.
Barcelona. 416 pp.
Küng, H. 2000. Una ética mundial para la economía y la política. Fondo de Cultura Económica. 1ª edició en español. México. pp:219-249.
Lefebvre, H. 1980. La vida cotidiana en el mundo moderno. Alianza Editorial. Segunda Edición. Madrid, España. 255 pp.
Mariaca, M. R. 1997. ¿Qué es la agricultura? (bajo una perspectiva xolocotziana). 1ª edición. UACH-UAEM. México.
Pinto, L. 2002. Pierre Bourdieu y la teoría del mundo social. Editorial Siglo XXI. Pág.219.
Sevilla, G. E. y et al. 1993. Ecología, campesinado e historia. No. 22, Ediciones la piqueta. Madrid, España. Pp. 23-130.
Toledo, V. M. 2004. Reorquestar las disciplinas: hacia una teoría socioecológica de lo rural. En: Barragán (ed). Gente de Campo. El Colegio de Michoacán. México. pp. 535-552.
Warman, A. 2001. El campo mexicano en el siglo XX. Fondo de cultura Económica. 1ª Edición. México. 262 pp.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2007 Lucio Noriero Escalante
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Usted es libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- Adaptar — remezclar, transformar y construir a partir del material
- La licenciante no puede revocar estas libertades en tanto usted siga los términos de la licencia
Bajo los siguientes términos:
- Atribución — Usted debe dar crédito de manera adecuada , brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios . Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.
- NoComercial — Usted no puede hacer uso del material con propósitos comerciales .
- No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales ni medidas tecnológicas que restrinjan legalmente a otras a hacer cualquier uso permitido por la licencia.