Contribution and growth of the meat industry to the Mexican economy in the period 1993-2020
DOI:
https://doi.org/10.35197/rx.19.03.2023.08.gmKeywords:
growth, six years, mean yearly growth rate, tendencyAbstract
The objective of this research was to quantify the contribution of the Mexican meat industry to the national GDP, as well as to calculate the average annual growth rate (TMCA) during the period (28 years), as well as the last four six-year periods and to determine the contribution to the manufacturing industry. The methodology was use of a documentary type with the following stages: i) Selection of the subject to study, ii) Collection of information from secondary documentary sources, which was fundamentally from the National Accounts of INEGI, iii), Preparation of the research plan, iv) Organization of the information, for which the INEGI Industrial Classification System of North America (SCIAN) was used and v) Use of the statistical function, which for the case was the TMCA. It was found that the meat industry presented a positive trend throughout the period, with a TMCA of 2.59% and with a parallel with the manufacturing industry, which is the sector that includes the meat industry. The meat industry had on average (28 years) of 0.81% in the national GDP and its importance scales to 4.78% of the manufacturing industry and reach just over a fifth (21.68%) in the food industry, finally the industry of meat is an essential part of the basic food basket of the Mexico people.
Downloads
References
Consejo Mexicano de la Carne. (2021). Compendio Estadístico 2021. Consejo Mexicano de la Carne. Ciudad de México, México.
Fideicomisos Instituidos en Relación a la Agricultura (FIRA). (2021). Perspectivas. Michoacán, México.
Hernández C. C. y A. Pérez S. (2020). La industria alimentaria en México: comportamiento y distribución geográfica durante 1999-2014. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Social, 30(56): 1-33. http://doi.org/ 10.836/es.v30i56.1037
Ibarra L., S. (2016). Transición Alimentaria en México. Revista Razón y Palabra, 20(94):162-179.
Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). (2020). Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. Sistema de Cuentas Nacionales de México. Cuentas de Bienes y Servicios. México. https://www.inegi.org.mx/programas/pibact/2020/
Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). (2019). Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. Censos Económicos. Aguascalientes, México.
Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). (2013). Sistema de Clasificación Industrial de América del Norte, SCIAN 2013. Aguascalientes, México.
Moreno P., A. R., Cuevas R., E. & Michi T., S. L. (2015). Determinantes de la supervivencia empresarial en la industria alimentaria de México 2003-2008. Trayectorias, 17(41): 3-28.
Navarrete R., R., Arredondo H., M. & González R., E. (2015). Revisión de la evolución de la industria alimentaria en México. Revista de Investigación y Desarrollo, 1(1): 1-17.
Ríos M., M. (2018). Responsabilidad social en la pequeña industria alimentaria en México: dos estudios de caso. Revista iberoamericana de contabilidad de gestión, 16(32): 54-73.
Rodríguez S., A. R. (2014). Herramientas para la competitividad de la pequeña empresa en América Latina. Servicios Académicos Internacionales. Málaga, España. http://www.eumed.net/libros-gratis/2014/1389/index.htm
Palacios M., V. H. (2002). La industria cárnica y láctea en México. Problemas del Desarrollo, Revista Latinoamericana de Economía, 33(130): 91-112.
Solleiro J., L. & Valle M., C. (2003). Estrategias competitivas de la industria alimentaria. Plaza y Valdez. Distrito Federal, México.
Torres T., F., Trápaga Y., Gasca J., Rodríguez S., Rodríguez D., Oseguera D., Merino A., Chías L., Aguirre J., Escobar M., Pascual P., Gastelum J., Espinosa J. A., Huitrón R., Arroyo N., Senobio R., Frías B. L., López S. (1997). Dinámica económica de la industria alimentaria y patrón de consumo en México. Universidad Nacional Autónoma de México. Distrito Federal, México.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Georgel Moctezuma López, Ramiro Pérez Miranda, Elvia Nereyda Rodríguez Sauceda
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Usted es libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- Adaptar — remezclar, transformar y construir a partir del material
- La licenciante no puede revocar estas libertades en tanto usted siga los términos de la licencia
Bajo los siguientes términos:
- Atribución — Usted debe dar crédito de manera adecuada , brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios . Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.
- NoComercial — Usted no puede hacer uso del material con propósitos comerciales .
- No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales ni medidas tecnológicas que restrinjan legalmente a otras a hacer cualquier uso permitido por la licencia.