Seed deterioration of two provenances of Swietenia macrophylla King., under different storage methods

Authors

  • Joaquín Gómez Tejero Colegio de Postgraduados
  • Jesús Jasso Mata Colegio de Postgraduados
  • J. Jesús Vargas Hernández Colegio de Postgraduados
  • Marcos R. Soto Hernández Colegio de Postgraduados

DOI:

https://doi.org/10.35197/rx.02.01.2006.12.jg

Keywords:

Swietenia macrophylla, viability, fatty acids, cromatography

Abstract

Three factors (moisture content, packaging, and storage) that could affect seed viability were studied in two Swietenia macrophylla King provenances. The germination percentage was taken as the main variable and related to the moisture content over three storage periods and the fatty acids at the beginning and end. The moisture content was measured using the conventional method. The quality of the fatty acids was measured using the gas chromatography technique. The experimental design was completely randomized in a factorial arrangement with three repetitions. The results showed that the moisture content of the seed is related to its viability and that it is also influenced by the type of packaging. In this case, the “can” packaging was the best, stored in a cold chamber. Five fatty acids were determined. Of these, the unsaturated ones speed up the deterioration process of the physiological quality of the seed, which is more clearly evident in the Campeche provenance.

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Gómez Tejero Joaquín. Candidato a Doctor en Ciencias Forestales en el Colegio de Postgraduados. Maestro en Ciencias por el Colegio de Postgraduados. Ingeniero Agrónomo por el Instituto Tecnológico Agropecuario # 5, Campeche, Campeche.

Jesús Jasso Mata. Doctorado en Ciencias Forestales por la Universidad de Yale. Maestro en Ciencias Forestales por la Universidad de Yale. Ingeniero Agrónomo especialista en Bosques por la Universidad Autónoma Chapingo. Miembro del Sistema Nacional de Investigadores-CONACYT-México.

J. Jesús Vargas Hernández. Doctorado en Ciencias Forestales por la Universidad estatal de Oregon. Maestro en Ciencias Forestales por el Colegio de Postgraduados. Ingeniero Agrónomo Especialista en Bosques por la Universidad Autónoma Chapingo. Miembro del Sistema Nacional de Investigadores-CONACYT-México.

Marcos R. Soto Hernández. Doctorado en Química Orgánica por la Universidad de Wales, Inglaterra. Maestro en Ciencias en Farmacia (síntesis de fármacos) por la Universidad Nacional Autónoma de México. Licenciado en químico farmacéutico por la Universidad nacional Autónoma de México. Miembro del Sistema Nacional de Investigadores-CONACYT-México.

Published

2006-05-30

How to Cite

Gómez Tejero , J., Jasso Mata, J., Vargas Hernández , J. J., & Soto Hernández, M. R. (2006). Seed deterioration of two provenances of Swietenia macrophylla King., under different storage methods. Revista Ra Ximhai , 2(1), 223–239. https://doi.org/10.35197/rx.02.01.2006.12.jg

Issue

Section

Artículos científicos