Social and economic factors of water chili (Capsicum annum L.) cultivation in three municipalities of the central valleys of Oaxaca.
DOI:
https://doi.org/10.35197/rx.09.01.e.2013.03.jaKeywords:
Water Chili, tradition and culture, net incomeAbstract
This work was carried out in the municipalities of San Pablo Huixtepec, San Sebastián Abasolo and Culiapan de Guerrero, which are part of the Central Valleys of Oaxaca, Mexico. The production system of Chile de Agua was studied using the structured interview technique. Information was collected on the current situation of the socio-economic benefits and the production method of this vegetable. The importance of this study lies in the fact that chile de agua, despite being a highly profitable crop, has been little studied, so the scope it may have is unknown, since there are markets that potentially offer greater benefits to farmers, so it is important to know the current situation of farmers in order to offer alternatives that improve their economic situation. The results indicate that, according to peasant production practices, the low level of technology, including the type of fertilizers, agrochemicals to combat pests and diseases, and the scarce use of agricultural machinery, the yields of 3.97 t ha-1 (tons per hectare) allow total income to be higher than production costs. In addition to the existence of limited marketing networks (based mainly on local markets and in the city of Oaxaca), it is a competitive crop in terms of profitability for the finances of small production units and, furthermore, this crop is a relevant factor in the food security of peasant families.
Downloads
References
Ambrosio S.,F., 2007. Análisis de los aspectos socio-culturales y económicos del agroecosistema chile de agua (capsicum annuum l.) en Cuilapam de guerrero, Oaxaca.
Bukasov, S. M. 1981. Las plantas cultivadas de México, Guatemala y Colombia. Trad. Jorge León. Turrialba, Costa Rica, CATIE. 168 p.
Caetano de Oliveira, A. y Mendoza, M. S. 1991. Estrategias de transferencia de tecnología para programas productivos de cultivos básicos en México, en: Comunicaciones para el cambio técnico en la agricultura. CIFAP – México. Chapingo, Edo. De México.
Castañeda H., E.; Ambrosio S., F.; Lozano T., S. Díaz Z., G. O. 2005a. Análisis sociocultural del agroecosistema chile de agua capsicum Annuum l. En Cuilapam de guerrero, Oaxaca; México.
Castañeda H., E. 2005b. Aspectos socioeconómicos y estructurales de las unidades de producción en Cuilapam de Guerrero, Oaxaca. En: Agricultura, Ganadería, Ambiente y Desarrollo Sustentable. Editores: M. A. Tornero C., S. E. Silva, R. Pérez A. y N. Bonilla F. Benemérita Universidad Autónoma de Puebla. Pp. 157-148.
Castillo P., T. 1990. Los sistemas agrícolas de los Valles Centrales de Oaxaca. Tesis de Maestría. Colegio de Postgraduados. Centro de Edafología. Montecillos, México. p. 16, 70-71, 93-95 y 124.
Damián H., M. A.; Ramírez V. B.; Parra I., F.; Paredes S., J. A.; Gil M., A.; López O., J. F. y Cruz L., A. 2009. Estrategias de reproducción social de los productores de maíz de Tlaxcala. Estudios Sociales XVII (34): 111-146.
Galindo G., G. 2007. El servicio de asistencia técnica a los productores de chile en Zacatecas pp.137-165.
García E. 1973. Modificaciones al sistema de Clasificación Climática de Köppen (para adaptarlo a las condiciones de la Republica Mexicana). 2ª. Ed., Universidad Nacional Autónoma de México, D.F.
INEGI. 2003. Anuario Estadístico Oaxaca. Tomo I y II. Instituto Nacional de Estadística Geografía e Informática.
Gobierno del Estado de Oaxaca. Aguascalientes, Ags. México.
López, L. P. 1986. El proceso del Chile de agua en la comunidad de San Sebastián Abasolo, Tlacolula, Oax. Tesis de Licenciatura. Instituto Tecnológico Agropecuario de Oaxaca (ITAO 23). Oaxaca. 80 p.
López L., P. S y Castro, G F. H. 1989. Al rescate de la diversidad del chile (Capsicum spp.) en Oaxaca. "Avances del proyecto. Publicación especial. Campo Experimental Valles Centrales de Oaxaca. INIFAP. Oaxaca, México. 7 p.
López, L. P. 2002. Manual para la identificación de las Enfermedades postcosecha de los productos: chile, limón, mango, melón, papaya, sandía y tomate, en los Estados de Oaxaca y Guerrero. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP). México. 150 p.
López L., P. y Cano G., M. A. 2003. Módulo demostrativo de fertirriego en los Valles Centrales de Oaxaca. Secretaría de agricultura, Ganadería, Pesca y Alimentación (SAGARPA)– Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP)– Centro de Investigación Regional Pacifico Sur (CIRPS)- Campo Experimental Valles Centrales de Oaxaca (CEVCO). 31 p.
Oiedrus. 2010. Oficina Estatal de Información para el Desarrollo Rural Sustentable de Oaxaca, Estadística básica agrícola 2010. Consultado en http://www.oeidrus-portal.gob.mx/oeidrus_oax/ el Jueves 27 de Septiembre 2012.
Pérez – García. I y A. Aguilar-Sierra. 2011. Tiempo Severo en México, Fenómenos Meteorológicos Extremos. Centro de Ciencias de la Atmosfera, UNAM, México.
Rodríguez G., G.; Gil, F.G. y García, J.E. 1999. Metodología de la investigación cualitativa. Ediciones Aljibe. 2ª Ed.
Maracena, Granada. 377 p.
Rodríguez J., Peña - Olvera B.V., Gil - Muñoz A., Martínez – Corona B., Manzo F y L Salazar – Liendo. 2007. Rescate in situ del chile poblano en Puebla, México. Revista de Fitotecnia Mexicana 30 (1): 1- 9.
Ugalde, AFJ; Tosquy, VOH; López, SE. 2009. Producción de fríjol con fertirriego para incrementar la productividad y rentabilidad del cultivo en Veracruz. Folleto Técnico Núm. 46. SAGARPA. INI FAP. CIRGOC. Campo Experimental Cotaxtla. Veracruz, México.31 p.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2013 Jesús Omar Aparicio del Moral, Mario Alberto Tornero Campante, Engelberto Sandoval Castro, Luis Alberto Villarreal Manzo , María de los Ángeles Rodríguez Mendoza
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Usted es libre de:
- Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato
- Adaptar — remezclar, transformar y construir a partir del material
- La licenciante no puede revocar estas libertades en tanto usted siga los términos de la licencia
Bajo los siguientes términos:
- Atribución — Usted debe dar crédito de manera adecuada , brindar un enlace a la licencia, e indicar si se han realizado cambios . Puede hacerlo en cualquier forma razonable, pero no de forma tal que sugiera que usted o su uso tienen el apoyo de la licenciante.
- NoComercial — Usted no puede hacer uso del material con propósitos comerciales .
- No hay restricciones adicionales — No puede aplicar términos legales ni medidas tecnológicas que restrinjan legalmente a otras a hacer cualquier uso permitido por la licencia.