Technological innovations implemented in the amaranth (Amaranthus spp.) agro-productive chain in Mexico City through the extension program

Authors

  • Georgel Moctezuma López Centro Nacional de Investigación Disciplinaria en Conservación y Mejoramiento de Ecosistemas Forestales
  • Eric Uriel Ramírez Sánchez UNAM
  • Ramiro Pérez Miranda Escuela Nacional de Trabajo Social

DOI:

https://doi.org/10.35197/rx.16.04.2020.04.gm

Keywords:

technical assistance, agroproductive chains, small producers, productivity, profitability

Abstract

The purpose of this study was to evaluate the performance of extension agents in charge of providing technical assistance to amaranth producers within the agricultural extension program in Mexico City (CDMX) to implement technologies in their production units that improve their productivity, through increased yield and/or reduced production costs. The entities responsible for the program were the Ministry of Agriculture and Rural Development (SADER) and the Ministry of Environment and Rural Development (SEMADER) of the Government of CDMX. In addition, there was support from two institutions; one dedicated to the training of rural producers and one for research, the first in the methodological part that fell to INCA Rural and the second, to the National Institute of Forestry, Agricultural and Livestock Research (INIFAP) that accompanied the extension agents in the research and innovation part. The event involved two technical advisors (extensionists) and a coordinator who carried out their activities in the municipalities of Milpa Alta, Tláhuac and Xochimilco, where they directly served a population of 84 producers. They implemented 20 innovations in the primary, transformation, marketing, supply of inputs and producer organization links. The technological innovations implemented for amaranth cultivation had a small scope of application, because the number of extensionists assigned to the chain of said crop was very small.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agencia Española para la Calidad (AEC). 2019. Transferencia de tecnología. Recuperado de https://www.aec.es/web/guest/centro-conocimiento/transferencia-de-tecnologia. Consultado en marzo de 2019.

Alejandre Iturbide, G; Valdés Lozano, C. & García Pereyra J. 2012. Selección y adaptación de variedades criollas de amaranto (Amaranthus cruentus L.) en el noreste de México, en E. Espitia Rangel (ed.), Amaranto: ciencia y tecnología. Libro Científico Num 2 (pp. 249-256). México: INIFAP/SINAREFI

Ayala Garay, A. V; Rivas-Valencia, P; Cortés-Espinosa, L; de la O Olán, M., Escobedo-López, D. & Espitia-Rangel, E. 2014. La rentabilidad del cultivo del amaranto en la región centro de México. Ciencia Ergo Sum 21, (1), 47-54

Casas, A., Valiente-Banuet, A., Viveros, J. L., Caballero, J., Cortés, L., Dávila, P., Lira, R. & Rodríguez, I. 2001. Plan Resources of Tehuacan-Cuicatlan Valley, México. Economic Botany, 55(1): 129-166

Consejo Mexicano para el Desarrollo Rural Sustentable. (2015). Desarrollo de Capacidades y Extensionismo Rural. Recuperado de http://www.cmdrs.gob.mx/sesiones/Documents/2015/2a_sesion/4_extencionismo.pdf

Chagaray A. 2005. Estudio de factibilidad del cultivo del amaranto. Dirección Provincial del Desarrollo. Colombia Ministerio de Producción y Desarrollo. Gobierno de la Provincia de Catamarca.

Díaz, J. E. 2003. La Transferencia de Tecnología Apropiada al Pequeño Agricultor. Revista Interamericana de Educación de Adultos, 3(1), 75-102. Ministerio da Agricultura, Pecuária e Abastecimento – MAPA, Brasil. Biblioteca Nacional de Agricultura – BINAGRI.

Engel, P. 2000. Facilitando el desarrollo sostenible: ¿hacia una extensión moderna? Chile: Centro de Estudios y Gestión para el Desarrollo Rural Sostenible (CEDRO), Universidad de Concepción.

Gomes de C. A. M., S. M. Valle, L. & A. de Freitas F. (1998a). Análisis prospectivo de cadenas productivas agropecuarias. Brasilia. Brasil. EMBRAPA.

Gomes de C. A. M., S. M. Valle, L., W. J. Goedert, A. de Freitas F. & J. R. P. Vasconcelos (1998b). Cadeias productivas e Sistemas Naturais: Prospeccao Tecnológica. Brasilia. Brasil. EMBRAPA - SPI.

Gomes de C. A. M., S. M. Valle, L. y A. de Freitas F. (1998c). Módulo de capacitación en Prospección Tecnológica de cadenas productivas. Brasilia. Brasil. EMBRAPA.

Granger, A., Grierson, J., Quirino, T. R. & Romano L. (1995). Evaluación en la Administración de la Investigación Agropecuaria. Servicio Internacional para la Investigación Agrícola Nacional (ISNAR), Módulo 4 de la serie de Capacitación en Planificación, Seguimiento y Evaluación para la Administración de la Investigación Agropecuaria. Cali, Colombia: ISNAR.

Instituto Interamericana de Cooperación para la Agricultura (IICA) y Coordinadora de Fundaciones Produce 2010. Programa Elaboración de Casos de Éxito de Innovación en el Sector Agroalimentario. México. 91 pp.

Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. 2019. Estimaciones de crecimiento real y nominal del PIB, SHCP. México. https://www.transparenciapresupuestaria.gob.mx/work/models/PTP/Presupuesto/Programacion/Deflactores/Deflactores_PIB.xlsx. Consultado enero de 2019

Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. 2017 a. Agenda Técnica Agrícola. Estado de México. Distrito Federal. México.

Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. 2017 b. Agenda Técnica Agrícola. Morelos. Distrito Federal. México.

Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. 2017 c. Agenda Técnica Agrícola. Nayarit. Distrito Federal. México.

Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. 2017 d. Agenda Técnica Agrícola. Oaxaca. Distrito Federal. México.

Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. 2017 e. Agenda Técnica Agrícola. Puebla. Distrito Federal. México.

Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. 2017 f. Agenda Técnica Agrícola. San Luis Potosí. Distrito Federal. México.

Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. 2017 g. Agenda Técnica Agrícola. Tlaxcala. Distrito Federal. México.

Moctezuma, L.G., Romero, S. M.E., Galicia L.C.A. & Castillo, C. A. L. (mayo 2017). Extensionismo Agrícola en la Ciudad de México (CDMX). En Sociedad Mexicana de Administración Agropecuaria (ed.), Memoria XXX Congreso Internacional de Administración en Empresas Agropecuarias. San José del Cabo, Baja California Sur. México: SOMEXAA A. C.

Moctezuma, L. G., Espinosa, G. J. A., Romero, S. M. E., Castillo, C. A. L. & Castillo A. R. (septiembre, 2017). Evaluación del Componente Extensionismo Pecuario en la Ciudad de México (CDMX). En Colegio de Postgraduados (ed.), Memoria II Seminario Nacional de Investigación Socioeconómica y Ambiental de la Producción Pecuaria. Colegio de Postgraduados. Puebla, Pue. México.

Moctezuma, L. G., Espinosa, G. J. A., Romero, S. M. E., Castillo, C. A. L. y Pérez E. M. R. (noviembre, 2017). Extensionismo Pecuario en la Ciudad de México (CDMX). En Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (ed.). Memoria 53 Reunión Nacional de Investigación Pecuaria. Año 3. Vol. 1. No. 1. Acapulco, Gro. México: INIFAP.

Moctezuma, L. G., Ramírez, S. E. U., Velázquez, F. L., Vélez, I. A. & Romero, S. M. E. (agosto, 2018). Extensionismo rural en la Ciudad de México: aportes del INIFAP al desarrollo de capacidades en el campo. En Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (ed.), Memorias 60 Años de Investigación Forestal en Coyoacán. INIFAP. CENID – COMEF. Ciudad de México. México: INIFAP.

Reyes, O. S. (2013). El Servicio de Extensión Rural en México. Propuestas de Política Pública. México: Colegio de Postgraduados. Biblioteca Básica de Agricultura. Montecillo, Texcoco, Estado de México.

Russo, R. O. (2009). Capacidades y Competencias del Extensionista Agropecuario y Forestal en la Globalización. Comunicación. 18(2), 86-91. Instituto Tecnológico de Costa Rica.

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. (2019). SIACOM 2009-2018. Recuperado de http://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/165998/bovlech.pdf

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. (2019). Panorama Agroalimentario 2019. Un campo productivo, inclusivo y sustentable para alimentar a México. México: SADER.

Valle, L. M. S., A. M. Gomes de C., O. Mengo., M. Medina., A. Maestry B., V. Trujillo & O. Alfaro. (2001). “La Dimensión del Entorno en la Construcción de la Sostenibilidad Institucional”. Serie Innovación para la Sostenibilidad Institucional. San José, Costa Rica: Proyecto ISNAR Nuevo Paradigma.

Published

2020-06-01

How to Cite

Moctezuma López, G., Ramírez Sánchez, E. U., & Pérez Miranda, R. (2020). Technological innovations implemented in the amaranth (Amaranthus spp.) agro-productive chain in Mexico City through the extension program. Revista Ra Ximhai , 16(4 Especial), 67–90. https://doi.org/10.35197/rx.16.04.2020.04.gm

Issue

Section

Artículos científicos